Associate degrees Academie Bedrijfskunde
via Studielink
Kom sfeer proeven!
Type
Associate degree
Vorm
Voltijd
Duur
hbo 2 jaar

Bedrijfskunde

Help bedrijven vooruit

Je ziet altijd mogelijkheden om dingen sneller, beter of duurzamer te doen. En je weet hoe je anderen enthousiast krijgt voor jouw plannen. Bij de Associate degree Bedrijfskunde leer je hoe je deze vaardigheden op de werkvloer kunt inzetten om resultaat te bereiken.

De opleiding

Bij de opleiding Bedrijfskunde ontdek je hoe een organisatie intern in elkaar zit en maak je kennis met haar externe omgeving. Vervolgens ga je aan de slag met het in kaart brengen van de processen van een bedrijf en bekijk je welke verbetermogelijkheden er zijn. 

Praktijkgericht

Je leert door te doen. Dat betekent dat we de lessen starten met een instructie en een stukje theorie dat je meteen daarna toepast in een opdracht uit het bedrijfsleven. De uitkomsten bespreek je met elkaar onder begeleiding van een docent. Ook stage is een groot onderdeel van het programma.

Beroepsrichtingen

De opleiding is breed. Je oriënteert je op verschillende beroepsrichtingen. Door gericht je stageplek te kiezen, kun je al wat ervaring opdoen in een bepaalde hoek. Bijvoorbeeld in de richting van:

Opbouw

Bekijk het programma en de stages van de Associate degree Bedrijfskunde.
In jaar 1 heb je 30 weken les en loop je 10 weken stage.

Kennislijn
Je begint met het in kaart brengen van een bedrijf. Wat zijn de sterktes en zwaktes en waar liggen de kansen en bedreigingen voor dit bedrijf. Daarna staat Lean centraal op het programma en leer je hoe je een proces kunt analyseren en waar verspillingen in het proces zitten die je kunt oplossen. Je krijgt een tentamen over deze stof en haalt zo je Lean Orange Belt. Ook ga je dit jaar aan de slag met een bedrijfsanalyse zodat je een balans kunt lezen en inzicht krijgt in de financiële situatie van een bedrijf.

Projectonderwijs
De geleerde theorie ga je toepassen bij een echt bedrijf. Je gaat een sterke-zwakte-analyse (swot) maken voor het bedrijf en daarmee de interne en externe omgeving in kaart brengen. Je ziet waar de kansen en bedreigingen liggen. Ook ga je een bestaand proces analyseren en kijken waar de verspillingen liggen. Als je dat onder de knie hebt ga je ook oefenen in het presenteren van verbetervoorstellen.

Persoonlijke professionele ontwikkeling
Je gaat werken met Lumina om inzicht te krijgen in jezelf. Wat is jouw profiel en wat zijn je ontwikkeldoelen? Ook ga je oefenen met vaardigheden als presenteren, reflecteren, feedback geven en ontvangen. In het kader van je stage ga je ook aan de slag met het opstellen van een cv, een profiel op LinkedIn en het schrijven een motivatiebrief.

Stage
Je loopt 10 weken stage bij een bedrijf waar je gaat meewerken en een proces gaat analyseren.
In jaar 2 heb je 20 weken les en loop je 20 weken stage.


Kennislijn

Je start met management accounting waarbij je leert hoe je de stakeholders in kaart brengt, hoe je data verzamelt en analyseert en hoe je deze omzet naar doelen. Daarna ga je aan de slag met verandermanagement. Hierbij leer je hoe je een verandering kunt begeleiden, hoe je iedereen mee krijgt en welke stappen je zet om te implementeren. Daarnaast leer je werken met Excell en PowerBi.


Projectonderwijs

Je gaat aan de slag met een concreet vraagstuk van een bedrijf in de regio. Je gaat hier een proces analyseren, verbeteren en verbetervoorstellen implementeren.


Persoonlijke professionele ontwikkeling

Je krijgt begeleiding in het vinden van een afstudeerplaats en -opdracht. Je maakt een plan van aanpak en gaat oefenen met het schrijven van een brief. Ook train je vaardigheden zoals presenteren. Net als in jaar 1 werk je hiervoor met Lumina.


Stage

Je loopt 20 weken stage. Dit is je afstudeerstage. Je zoekt een bedrijf en gaat hier zelf aan de slag om een probleem op te lossen. Hiervoor ga je een proces analyseren, verbeteringen presenteren en implementeren. Dit half jaar ontwikkel jij jezelf als een professional.

Past de opleiding bij jou?

Je ziet jezelf als verbinder tussen jouw afdeling en de afdelingen waarmee je samenwerkt. Je vindt het leuk om oplossingen te bedenken voor problemen en te laten zien dat ze ook écht werken. Je kunt goed organiseren en je bent analytisch, ondernemend, veelzijdig, kritisch en nieuwsgierig. En je houdt ervan om samen te werken. Dan is deze 2-jarige hbo-opleiding Bedrijfskunde echt iets voor jou!

Student aan het woord

Tweedejaarsstudent Bedrijfskunde Thomas geeft tips voor je stage

Jara koos Bedrijfskunde

"Het duurt maar 2 jaar en je kunt doorstromen naar de bachelor'"

Toelating

Check of je voldoet aan de toelatingseisen van de opleiding Bedrijfskunde.
Met een mbo 4-opleiding ben je automatisch toelaatbaar voor deze opleiding.
Je bent met elk profiel direct toelaatbaar.
Je bent met elk profiel direct toelaatbaar.

Je bent 21 jaar of ouder en voldoet niet aan de toelatingseisen. Dan kun je deelnemen aan een toelatingsonderzoek, afgenomen door Aob Compaz. Lees hoe je dit in gang zet en wat het kost.

Na de opleiding

Werken

Bedrijven zijn blij met jou, want de Associate degree Bedrijfskunde sluit perfect aan op de behoefte van organisaties. Dit komt doordat we bij het ontwikkelen van de opleiding nauw samenwerken met de praktijk. Daarnaast ben jij goed voorbereid op de veranderingen in het werkveld. 

Doorstuderen

Een Associate degree is een prima opstap voor een bachelor! Je kunt eenvoudig doorstromen. Je meldt je hiervoor bij de examencommissie van de bacheloropleiding. Er zijn ook op maat gemaakte programma's van Avans Hogeschool en HZ University of Applied Sciences. Hier haal je in 2 jaar (soms 3) je bacheloropleiding. Dit zijn je opties na de Associate degree Bedrijfskunde:
Voltijd
HZ University of Applied Sciences, Vlissingen
2 jaar
arrow
Voltijd
Avans Hogeschool, Breda
2 jaar
arrow
Voltijd
HZ University of Applied Sciences, Vlissingen
2 jaar
arrow

Praktische info

Wat je wil weten voordat jij je aanmeldt.

Hiervoor kun je terecht bij Student Succes
arrow
Check of je toelaatbaar bent.
arrow
Alles wat je nodig hebt om goed te studeren.
arrow
Ontdek de stad!
arrow
Wat ben je kwijt aan je opleiding?
arrow
Je rechten en plichten als student.
arrow
Wij helpen je in 6 simpele stappen
arrow
Zo weet je zeker of de studie bij je past
arrow
Lees hier hoe het werkt
arrow